Frekvencijsko zaključavanje Fabry-Pérot lasera : završni rad - Andreikanich, Anna-Khrystyna (A. Andreikanich, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ispitivan je princip frekvencijskog zaključavanja pomoću FP-LD „slave“ lasera sa faktorom refleksije prednjeg zrcala 30 %, te DFB lasera kao„master“ lasera. Prije samog postizanja efekta frekvencijskog zaključavanja ispitane su karakteristike FP-LD lasera uključujući: spektar, šum, izlaznu optičku snagu u ovisnosti o struji, napon u ovisnosti o struji te ponašanje pri zapornoj polarizaciji. Efekt frekvencijskog zaključavanja je ispitan na nekoliko različitih valnih duljina, pri različitim pogonskim strujama FP-LD te pri varijaciji optičke snage DFB „master“ lasera." Injection locking" FP-LD lasera ( faktor refleksije prednjeg zrcala 30%) je bio uspješno postignut pri dovoljno velikoj optičkoj snazi upadnog zračenja. Napravljeno je referentno mjerenje frekvencijskog zaključavanja FP-LD lasera sa faktorom refleksije 2 % na prednjem zrcalu. Vidljivo je da je potrebna manja optička snaga „master“ lasera za zaključavanje sa laserima manjeg postotka refleksivnosti prednjeg zrcala.