Web-aplikacija za upravljanje i nadgledanje SQL Server sustava za upravljanje bazama podataka : diplomski rad - Tomić, Ante (A. Tomić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Diplomski rad prati razvoj web-aplikacije koja omogućuje upravljanje i nadgledanje SQL Server sustava za upravljanje bazama podataka. Dodatno je opisana teorijska i praktična primjena implementiranog sustava te postojećih sustava koji imaju implementiran barem dio funkcionalnosti. Pobliže su opisane funkcionalnosti dostupne u samom SQL Serveru koje su ili implementirane unutar aplikacije na sličan način ili poboljšane u odnosu na postojeće implementacije. Opisana je D3.JS biblioteka koja je veoma važna kod vizualnog prikaza podataka u aplikacijama. Razvijena aplikacija korisniku uz prijavu i registraciju omogućuje obavljanje skupa radnji nad definiranim instancama. Korisnik može pregledati sistemske informacije o instanci, provjeriti u kakvom su stanju sesije koje su trenutno aktivne unutar instance, vidjeti po uzoru na SQL Server Agent dodane SQL poslove i detalje o njima, složiti vlastite preglede koji omogućuju nadzor više instanci istovremeno i definirati okidače koji se aktiviraju pri zadovoljavanju definiranih uvjeta. Web-aplikacija je razvijena koristeći SQL Server baze podataka, višeslojnu (N-Tier) arhitekturu i ASP.NET Core radni okvir uz korištenje MVC (Model-View-Controller) obrasca programske arhitekture. Cijela web-aplikacija je podijeljena u nekoliko manjih aplikacija te je funkcioniranje implementiranih aplikacija omogućeno koristeći JavaScript biblioteke React.js i Redux zahvaljujući kojima su razvijene responzivne aplikacije što znači da su lagane, jednostavne, skalabilne i da je lagano upravljati prikazom i izmjenom podataka. Pozadina svakog dijela aplikacije je implementirana koristeći SQL Server instance i baze podataka koji je s aplikacijom povezan preko slojeva poslovne logike, sloja upravljanja podatcima i Dappera koji omogućuju korištenja T-SQL upita i spremljenih procedura.