Utjecaj vjetroelektana na kvalitetu električne energije : diplomski rad - Bakliža, Martin (M. Bakliža, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije, posebno vjetroelektrane, danas zauzimaju sve značajnije mjesto u cjelokupnoj proizvodnji električne energije. U radu su opisani tipovi generatora koji imaju primjenu u vjetroelektranama, te su navedene prednosti i nedostaci pojedinog rješenja. Osim generatora opisani su i tipovi uređaja energetske elektronike te problemi vezani uz kvalitetu električne energije uslijed njihovog pogona. U radu su opisani zahtjevi za kvalitetu električne energije s obzirom na propisana „Mrežna pravila“ i europsku normu EN 50160. Analizirani su podaci o proizvodnji vjetroelektrane Danilo te njezin utjecaj na mrežu s obzirom na kvalitetu električne energije na mjestu priključka sa elektroenergetskim sustavom.