Prilagodljive vježbe i lekcije u sustavu Edgar : diplomski rad - Baranek, Željko (Ž. Baranek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Edgar je web-aplikacija razvijena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (Sveučilište u Zagrebu), namijenjena obrazovnim ustanovama s potrebom za sastavljanjem i potrebom provedbe računalnih provjerama znanja. U sklopu rada, Edgaru su proširene mogućnosti uvođenjem podrške za e-učenje putem digitalnih lekcija i prilagodljivih vježbi. Digitalne lekcije iznose gradivo, zadaju pristupniku zadatak vezan uz izneseno gradivo te mu se prikazuju primjerene upute kao pomoć za uspješno rješavanje zadatka i razumijevanje gradiva. Prilagodljive vježbe primjenjuju načela adaptivnog učenja tako što pristupniku zadaju zadatke primjerene težine ovisno o uspješnosti rješavanja prethodnih zadataka. Studentu se također ostavlja mogućnost da samostalno odabere težinu zadatka koje želi rješavati. Podaci na temelju kojih se vrši izračun procjene težine zadatka su uspješnost rješavanja tog zadatka na prethodno provedenim bodovanim testovima. Izračun procjene težine zadatka vrši se psihometrijskim metodama teorije odgovora na zadatke. Iz teorije se koriste model latentnih osobina koji za zadatke daju parametre karakteristične krivulje zadatka. Krivulja prikazuje vjerojatnost ispravnog odgovora za ispitanike različitih sposobnosti. Uz nekoliko dostupnih modela procijenjene težine zadatka, nastavnik može pokrenuti automatizirano dodjeljivanje konačne težine zadatka ili dodijeliti konačnu težinu svojom procjenom. Kako za digitalne lekcije, prilagodljive vježbe, tako i za testove, dodani su pojedinačni (po studentu) i grupni statistički pokazatelji pristupanja I uspješnosti u tabličnom i grafičkom obliku. U sučelju za pristup digitalnim lekcijama i prilagodljivim vježbama studenti mogu unositi povratnu informaciju u obliku teksta i ocjene. Nastavnici povratne informacije mogu filtrirati i pregledavati po zadacima, lekcijama, vježbama, studentima i grupama.