Analiza rada poluvodičkog fotodetektora s lavinskom multiplikacijom za detekciju jednog fotona : diplomski rad - Berdalović, Ivan (I. Berdalović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Fotodiode s lavinskom multiplikacijom za detekciju jednog fotona (engl. Single-photon avalanche diode, SPAD) poluvodički su fotodetektori koji rade pri naponima višim od probojnog napona, gdje čak i jedan foton može uzrokovati lavinsku multiplikaciju nosilaca. Nakon objašnjenja načina rada ovakvih fotodioda, definirali smo strukturu fotodiode u simulatoru karakteristika poluvodičkih komponenata i analizirali njezin rad. Ispitali smo statičke električke i optičke karakteristike diode, a zatim u tranzijentnim simulacijama odredili vrijeme do lavinske multiplikacije. Razvili smo i metode za simuliranje pojave naknadnih impulsa (engl. Afterpulsing). Nakon toga simulirali smo i specifične parametre fotodiode, kao što su frekvencija tamnih impulsa (engl. Dark count rate, DCR) i efikasnost detekcije fotona (engl. Photon detection efficiency, PDE). Na kraju smo optimirali strukturu fotodiode s ciljem poboljšanja ovih parametara.