Prelazak s arhitekture više instanci baza podataka na sustanarsku (multitenant) arhitekturu koristeći MS SQL Server 2016 : diplomski rad - Basioli, Josip (J. Basioli, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana povijest sustanarstva i značajke koje danas pružaju različiti SUBP-i. Detaljno su opisana tri pristupa sustanarstvu: razdvojena-baza razdvojena-shema, dijeljena-baza razdvojena-shema, dijeljena-baza dijeljena-shema. Opisan je jedan od vodećih sustanarskih sustava. Radi se o platformi za razvoj aplikacija koja koristi modificirani SUBP preko kojeg postiže konkurentno sustanarstvo. Izrađena je aplikacija koja potvrđuje koncept korištenjem pristupa dijeljene-baze dijeljene-sheme te kao jednostanarska aplikacija. Provedena je migracija dijela baza podataka 20 klijenata iz stvarne aplikacije. Migracija je provedena korištenjem dva pristupa: dijeljena-baza razdvojena-shema i dijeljena-baza dijeljena-shema. Uspoređene su performanse i druga svojstva migriranih, sustanarskih baza s početnim, jednostanarskim bazama. Na kraju su navedene smjernice kao pomoć pri odabiru pristupa i odluci o migraciji jednostanarske aplikacije na sustanarsku.