Sustav upravljanja energijom u superkondenzatorskom slogu : diplomski rad - Benić, Luka (L. Benić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Definirana je potreba za upotrebom superkondenzatora i superkondenzatorskog sloga. Uz to, definiran je problem javljanja prenapona na pojedinim ćelijama u superkondenzatorskom slogu, koji može uzrokovati uništenje ćelije, a u nekim slučajevima i cijeloga sloga. Razmotrena je podjela sklopovlja koji rješavaju definirani problem tako da se višak energije na jednoj ćeliji u slogu prenese na drugu ćeliju. Opisane su dvije vrste sklopovlja za rješavanje definiranog problema: pasivno i aktivno sklopovlje za upravljanje energijom. Dan je opis metode upravljanja energijom pomoću dodatne ćelije superkondenzatora te je u Matlabu i Simulinku razrađen algoritam za navedenu metodu zasnovan na eksponencijalnoj funkciji prespajanja.