Automatizacijski sustav za nadzor i upravljanje mljekarom : diplomski rad - Bezjak, Denis (D. Bezjak, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Rok trajanja sirovog mlijeka bez toplinske obrade je vrlo kratak. Na farmi se mlijeko čuva pri temperaturi ispod +4°C čime se sprječava razmnožavanje bakterija što privremeno produžuje rok trajanja mlijeka. Međutim, skladištenje u trgovinama zahtijeva značajnije produženje roka trajanja i zdravstvenu ispravnost mlijeka. Napretkom automatizacije razvile su se i mljekare, složena tehnička postrojenja, u kojima se mlijeko termički obrađuje te u konačnici osigurava zdravstveno ispravne i standardizirane mliječne proizvode. Na početku rada opisuje se programska i sklopovska arhitektura SCADA sustava. Nakon toga, pomoću realnog HMI sučelja, analiziraju se tehnički procesi prilikom proizvodnje mlijeka i tekućeg jogurta u modernom postrojenju mljekare. Zatim se razmatraju zaštitne funkcije pogona u standardnoj i integriranoj izvedbi, s naglaskom na standardnu izvedbu. U posljednjem dijelu rada opisan je način konfiguracije komunikacije između OPC servera InTouch programske podrške i simulacijskog alata PLCSim te je prikazana simulacija procesa regulacije temperature.