Otkrivanje zloćudnih programa algoritmom klasifikacije strojem potpornih vektora : diplomski rad - Bilić, Nicole (N. Bilić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Program za detekciju zloćudnog softvera (eng. malware) napravljen na temelju klasifikacije potpornog stroja vektora (eng. Support vector machine, SVM). Program detektira zloćudni softver u izvršnim datotekama (npr .exe, .dll). Skup podataka za učenje, validaciju i testiranje je asembler dobiven dekompilacijom izvršnih datoteka, a potom izračun frekvencija pojave pojedine naredbe što je ujedno i ulaz u SVM. Korištenjem skupa za validaciju za minimizaciju ukupne pogreške, određen je broj dimenzija (eng. dimensionality reduction) i jezgra (eng. kernel) SVMa. Za redukciju dimenzija moguće je koristiti algoritme PCA (eng. Principal Component Analysis), LDA (eng. Linear Discriminant Analysis) i sl. Odabrani SVM je testiran na skupu za testiranje i iz rezultata su izračunati preciznost, odziv te tzv. F1 rezultat, te broj lažno pozitivnih, lažno negativnih te ispravno klasificiranih jedinki (izvršnih datoteka).