Primjena skrivenih Markovljevih modela za modeliranje i predviđanje meteoroloških pojava : diplomski rad - Blažević, Antonela (A. Blažević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu istraženi su skriveni Markovljevi modeli te njihove moguće primjene. Analizirano je ponašanje meteoroloških prilika i stanja atmosfere u različitim godišnjim dobima. Prilikom analize, u obzir su uzeti podaci temperature, tlaka, vlage zraka te vremenskih uvjeta od prethodne 3 godine. Vremenski uvjeti podijeljeni su u 3 osnovne kategorije: sunčano, oblačno i kišovito. Na temelju analiziranih podataka određeni su parametri modela te je izgrađen model ponašanja meteoroloških uvjeta u proljeću. Korištenjem ugradbenog računala Raspberry Pi 2 izgrađena je meteorološka stanica za prikupljanje podataka o temperaturi, vlagi i tlaku kako bi se ti podaci koristili za izvođenje modela i prikaz rezultata u stvarnom vremenu na web stranici. Model je testiran sa podacima od godine koja nije bila korištena u izgradnji modela i mjerenjima u stvarnom vremenu. Točnost modela kreće se od 60% do 75%.