Interaktivna semantička segmentacija rukom pisanih znakova : završni rad - Blažić, Katarina (K. Blažić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su obrađena dva pristupa semantičkoj segmentaciji rukom pisanog teksta. Prvi pristup je statistički temeljen na histogramima boja i uvjetnim vjerojatnostima. Pritom je analiziran utjecaj koji veličina histograma i prag imaju na klasifikaciju. Drugi pristup je temeljen na konvolucijskim neuronskim mrežama. Pronađena je pojednostavljena arhitektura konvolucijske mreže VGG koja uz malo treniranja daje dobre rezultate. Prikazan je način i intenzitet označavanja ulaznih slika te su oba pristupa testirana na ulaznom skupu slika pri čemu su dali zadovoljavajuće rezultate.