Integracija metode za kompresiju slika bez gubitaka zasnovane na klasifikaciji i miješanju funkcija predviđanja u normu DICOM : diplomski rad - Bohač, Matej (M. Bohač, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu integrirana je podrška za medicinske slike u formatu DICOM unutar sustava za medicinsku dijagnostiku u pokretu MIDOM. Sustav MIDOM dosad nije bio kompatibilan sa normom DICOM, široko prihvaćenom normom za medicinske slike. Koder CBPC, komponenta MIDOM-a za kompresiju slika bez gubitaka, jedino je mogao komprimirati slike u formatu PGM. Ovaj rad opisuje potrebne modifikacije kodera CBPC da bi mu se omogućila kompresija slika i u formatu DICOM. Prvo je dan pregled relevantnih dijelova norme DICOM i komponenata sustava MIDOM. Zatim su opisane potrebne programske modifikacije izvedene u koderu CBPC. Dodatno, u radu je opisano i proširenje kodera kojim mu je dodana metoda kodiranja duljine niza kao pomoćna metoda za postizanje bolje kompresije te su prikazani rezultati i analiza postignutih stupnjeva kompresije. Na kraju je ukratko opisana integracija modificiranog kodera u sustav MIDOM.