Usporedba metoda za klasifikaciju tekstualnih dokumenata : završni rad - Bošnjak, Renato (R. Bošnjak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Zbog postojanja vrlo velike količine tekstualnih dokumenata potrebno ih je, radi brže, jeftinije i lakše obrade, organizirati, odnosno podijeliti prema zajedničkim svojstvima na zadane klase. Takav postupak nazivamo klasifikacija koja je, osim na tekstualne dokumente, primjenjiva i na druge vrste podataka. S obzirom na svojstva podataka koje organiziramo, potrebno je odabrati onu metodu klasifikacije koja će najbolje odrediti pripadnost klasi. Odluka se temelji na teorijskim saznanjima o pojedinim metodama i usporedbi dobivenih rezultata. Moguće je da iste metode, primijenjene na različite skupove podataka, rezultiraju vrlo različitom točnosti određivanja klasa. U radu su opisana dva klasifikatora koji pripadaju različitim vrstama strojnog učenja. To su klasifikator najbližih susjeda i naivni Bayesov klasifikator. Za primjenu klasifikacije moguće je koristiti Apache Lucene, programsku knjižnicu otvorenog koda.