Projektiranje i izvedba industrijskog printera za printanje na elektroničkim komponentama : diplomski rad - Bratković, Marko (M. Bratković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Dizajniranje stroja za označavanje elektroničkih komponenti započinje proračunom točnosti s obzirom na tražene zahtjeve. Pokazan je proračun brzine printanja i rezolucije očitanja nakon čega su izvršena testiranja kako bi se odabrala odgovarajuća oprema. Opisan je elektro projekt u EPLAN-u, razvod od energetskog do informacijskog dijela. Upravljački algoritam izrađen je programskom paketu TIA Portal. Program se sastoji strukturno od sekvence, upravljanja osima, grešaka stroja, signalizacije i načina rada stroja. Detaljno je opisana sekvenca stroja. Vizualizacijom je moguće pratiti i upravljati radom stroja. Test točnosti napravljen je u EyeVision, alatu za obradu slike gdje se ispituje nalazi li se oznaka unutar granica točnosti.