Određivanje kretanja igrača u koordinatnom sustavu igrališta na temelju videozapisa sportskih utakmica : završni rad - Bratulić, Daniel (D. Bratulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Umjetna inteligencija svakim danom ima sve više utjecaja na ljudski život. Tako je počela utjecati i u svijetu sporta gdje se područje računalnog vida sve više primjenjuje. U ovom radu sam korištenjem algoritama računalnog vida preslikao pozicije igrača sa snimke nogometnih utakmica na tlocrt nogometnog terena. Algoritmom oduzimanja pozadine dobiveni su objekti koji se nalaze na prednjoj strani slike. U ovisnosti o karakterističnim točkama terena promatraju se samo objekti unutar granica nogometnog terena, te su njihovi položaji preslikani na tlocrt nogometnog terena koristeći perspektivnu transformaciju. Morfološkim transformacijama je poboljšano očitavanje pokretnih objekata.