Regulacija napona u prijenosnim mrežama primjenom statičkih VAR kompenzatora : završni rad - Crnčević, Mario (M. Crnčević, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje regulaciju napona i jalove snage kompenzacijskim uređajima. Konvencionalni uređaji, poput kondezatorskih baterija, poprečnih prigušnica te sinkronih kompenzatora još uvijek imaju široku primjenu u kompenzaciji jalove snage. Razvoj tehnologije te potrebom za boljim i učinkovitijim kompenzatorima razvili su se funkcionalniji uređaji za kompenzaciju. Ti uređaji su zasnovani na energetskoj elektronici, tj. tiristorski uklopivim ili upravljivim prigušnicama te kondezatorskim baterijama koje pripadaju skupini tzv. statički VAR kompenzatori (SVC).