Izgradnja programske potpore nad skladištem podataka temeljena na aplikacijskim ontologijama : diplomski rad - Bužić, Daria (D. Bužić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Skladište podataka je sustav za potporu odlučivanju koji sadrži integrirane i pročišćene podatke iz kojih se analizom dobiva znanje. Proces otkrivanja relevantnih informacija grupiranjem, sortiranjem ili organiziranjem velikog skupa podataka naziva se rudarenje podataka (eng. Data mining). Iako je analiza skladišta podataka razvijen i široko korišten proces i dalje postoje problemi u otkrivanju i dobivanju stvarnih i korisnih znanja. Definiranje i ponovno korištenje već postojećeg znanja jedan je od vodećih problema semantičkog rudarenja podataka. Preko koncepata i veza između koncepata ontologija je prirodan način označavanja formalne semantike postojećeg znanja. Navedeno postojeće znanje sadrži potencijal za usmjeravanje i poboljšavanje procesa rudarenja. Koristeći znanje o shemi skladišta podataka koje je pohranjeno u aplikacijskoj ontologiji, aplikacija nad skladištem podataka vodi proces analize i onemogućava stvaranje nesmislenih upita iz kojih se ne može stvoriti znanje.