Utjecaj skraćenja lokalne petlje u pristupnoj mreži na kvalitetu IPTV usluge : diplomski rad - Čanić, Šimun (Š. Čanić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Dolaskom novih usluga 3DTV, UHDTV, VoD, video konferencija i ostalih zahtjevno značajnih u kapacitetu su ujedno glavni razlog zašto se pokreće razvoj novih odnosno unaprijeđenju postojećih tehnologija. U radu je dan prikaz prednosti i nedostataka xDSL tehnologija kao i analiza primjene VDSL tehnologije. Iz mjerenja se može zaključiti kako je VDSL2 tehnologija s vektorizacijom dobar i stabilan međukorak u sve optičke mreže.