Evolucijski algoritmi za bojanje grafova : diplomski rad - Bukal, Marko (M. Bukal, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovome diplomskom radu proučavana su i implementirana dva hibridna evolucijska algoritma za rješavanje dobro poznatog problema bojanja grafova. Ovi algoritmi u literaturi su poznati pod nazivima \hca{} i \macol{}. Dana su iscrpna objašnjenja svakog evolucijskog operatora i ukazano je na pojedine implementacijske probleme. Algoritmi su testirani na DIMACS-ovoj bazi grafova te su prikazani ostvareni eksperimentalni rezultati. Analizirao se utjecaj određenih parametara i evolucijskih operatora na performanse algoritama.