Analiza performansi protokola za Internet stvari : diplomski rad - Bajt, Vatroslav (V. Bajt, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisano rješenje sustava pametnog ureda. U rješenju su implementirani sustav za praćenje prisutnosti u prostorijama korištenjem mobilne aplikacije ili RFID kartice. Opisan je dio sustava koji je implementiran na Raspberry Pi-u kao centralnom uređaju u okruženju IoT-a. Centralni uređaj ima mogućnost prikupljanja i slanja podataka na periferne uređaje. Kako neki periferni uređaji imaju ograničene resurse način komunikacije između perifernog i centralnog uređaja je također od važnosti za smanjenje potrošne tih resursa. Uređaj Arduino koristio se kao periferni uređaj te su na njemu provedena mjerenja potrošnje energije. Potrošnja se mjerila za neke od najkorištenijih protokola u M2M komunikaciji. Predložen je model za mjerenje potrošnje energije protokola te su predstavljeni rezultati mjerenja.