Sustav za određivanje strukture teksta na temelju položaja pojedinih znakova : završni rad - Došilović, Herman Zvonimir (H. Došilović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu predstavljen je sustav za određivanje strukture teksta na temelju položaja pojedinih znakova namijenjen za rješavanje problema određivanja strukture teksta u sadržaju s računa iz trgovina i sadržaju iz knjiga. Sustav je podijeljen na dva podsustava od kojih prvi određuje linije, a drugi rastavlja riječi u sadržaju. Algoritam za određivanje linija temelji se na pretpostavci da dva susjedna znaka, koja se nalaze u istoj liniji, ostvaruju maksimalno vertikalno preklapanje. Algoritmi za rastavljanje riječi na razne načine koriste statističke podatke o širini i udaljenosti znakova. Svaki algoritam koristi parametre koji utječu na način određivanja linija i razdvajanja riječi.