Prilagodljivost aplikacija za raspodijeljene ugradbene sustave temeljena na svojstvima komunikacijskog kanala : diplomski rad - Dražić, Alen (A. Dražić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari (IoT) je skup povezanih objekata, ugradbenih sustava, programske podrške, osjetila i bežičnih protokola koji prikupljaju i razmjenjuju informacije s aplikacijama putem bežičnih mreža povezanih s Internetom. Raspodijeljeni sustav je sastavljen od više međusobno povezanih, fizički i logički raspodijeljenih dijelova koji zajedno rješavaju zadatak koji im je zadan. LoRa je bežični komunikacijski sustav velikog dometa, s niskom potrošnjom energije i malom brzinom prijenosa, koji se promovira kao infrastrukturno rješenje za Internet stvari: krajnji uređaji koriste LoRa-u kako bi komunicirali s gateway-em povezanim na Internet i koji prenosi poruke između tih krajnjih uređaja i središnjeg mrežnog poslužitelja. Fokus je na vrsti sveprisutnih sustava bez stalnih komunikacijskih veza, koji koriste samo sporadičnu komunikaciju s globalnom računalnom infrastrukturom. Takvi sustavi koriste kratkotrajnu prisutnost komunikacijskih i računalnih resursa treće strane u svojoj okolini, prilagođavajući svoju razinu usluge dostupnim resursima.