Prostorno-vremenska obrada i analiza podataka u području očuvanja okoliša : diplomski rad - Božić, Ana (A. Božić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologije Interneta stvari sve više se primjenjuju u području zaštite i očuvanja prirode. Koncept eOkoliš predstavlja platformu za upravljanje i očuvanje okoliša, a temelji se na naprednim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Cijene senzora za različita mjerenja u okolišu poprilično mnogo variraju. Tako, na primjer, za senzor koji očitava temperaturu zraka, vlažnost ili tlak zraka, izdvojit ćemo do deset puta manje novaca nego za senzor očitanja Sunčevog zračenja. To nas je motiviralo da korištenjem pristupačnih podataka s jeftinijih senzora, strojnim učenjem i modeliranjem soft senzora, uspijemo predvidjeti Sunčevo zračenje i tako uštedjeti novac.