Učinkovita implementacija FIR filtara dobivenih Kaiser-Hammingovim izoštravanjem : diplomski rad - Drvenkar, Dario (D. Drvenkar, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je implementacija brzih digitalnih filtara koji koriste prijenosne funkcije s konačnim impulsnim odzivom (FIR) koje u svojoj realizaciji ne koriste množila. Množila se zamjenjuju posmacima i zbrajalima. Dizajn ovakvih filtara visokog reda je vrlo složen problem. Stoga se u sintezi prijenosnih funkcija visokog reda obično koriste tehnike koje poboljšavaju karakteristike postojećeg filtra niskog reda. Jedna od najpoznatijih tehnika je izoštravanje amplitudne karakteristike. Izoštravanje filtra nižeg reda koristi polinom za poboljšanje amplitudne karakteristike filtra. Ovisno o polinomu koji je korišten, moguće je postići manju devijaciju u području propuštanja, veće gušenje u području gušenja ili pak u određenoj mjeri poboljšati oba područja u odnosu na originalni minimax FIR filtar. U ovom radu dizajniran je minimax FIR filtar čije su karakteristike poboljšane upotrebom originalnih i generaliziranih Kaiser-Hammingovih polinoma. Originalni polinomi imaju cjelobrojne koeficijente, dok generalizirani polinomi imaju koeficijente koji se mogu izraziti kao sume potencija broja dva samo u određenim slučajevima. Za izošterni filtar razvijena je sklopovska i programska podrška za implementaciju na razvojnom sustavu ZedBoard. Ovaj sustav sadrži Xillinx Zynq-7000 čip. Implementirano sklopovlje je opisano u jeziku VHDL, dok su koeficijenti implementiranog filtra, kao i koeficijenti polinoma za izoštravanje izračunati u programskom okruženju Matlab.