Usporedba brzine pristupa velikoj količini podataka smještenih u lokalnom datotečnom sustavu i udaljenoj radnoj memoriji : završni rad - Đerek, Ivan (I. Đerek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Glavna specifičnost radne memorije računala je ta što je brza ali nije pogodna za skladištenje podataka. Zbog toga i zbog toga što je skupa to je i memorija manjeg kapaciteta od lokalnog datotečnog sustava. Ukoliko smo iscrpili resurse lokalne radne memorije možemo podatke zapisati u lokalni datotečni sustav ili poslati podatke na udaljeno računalo koje ih može čuvati spremne na svojoj radnoj memoriji. Najveća prednost udaljene radne memorije je ta što su ti podaci spremni za pristup većem broju računala, a i to što, u idealnim uvjetima, brzina pristupa tim podacima značajno je brža nego u i dalje najširoj implementaciji lokalnog datotečnog sustava, čvrsti disk. Ali sa prednostima SSD memorije, slanje preko mreže više nema prednost u brzini, samo u širini pristupa. Zbog toga ukoliko se ti podaci koriste samo za radnje pojedinog računala, više se isplati koristiti SSD memoriju nego slati podatke na udaljeno računalo.