Anonimizacija korisničkih podataka prilikom pružanja informacijskih i komunikacijskih usluga : diplomski rad - Fuks, Dino (D. Fuks, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu obrađena je tema anonimizacije podataka s naglaskom na podatke medicinskog kartona pacijenata. Informacije o lijekovima, operacijama, ili bolestima od kojih pacijent boluje vrlo su osjetljive prirode. Re-dentifikacija takvih podataka predstavlja ozbiljan propust koji bi uzrokovao povrede privatnosti. Zbog osjetljive prirode podataka zdravstvene domene, zakonskim regulativama je ograničena njihova obrada i pohrana. U radu su navedeni primjeri neadekvatno anonimiziranih podataka te opasnosti za privatnost pacijenata koje mogu biti uzrokovane njihovom objavom. Dan je pregled postojećih modela zaštite podataka i tehnika za njihovu izvedbu. Praktični dio rada sastoji se od predloženog modela privatnosti za anonimizaciju podataka i izvedbu anonimizacije predloženim modelom uz pomoć alata ARX za anonimizaciju podataka.