Razmjena poruka između uređaja Arduino : završni rad - Filipović, Lovro (L. Filipović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tema rada je komunikacija između dva Arduino uređaja protokolom MQTT. MQTT je mrežni protokol koji radi na principu objavi-pretplati. Kontrolu objava i pretplata te prosljeđivanje poruka između klijenata vrši posrednik MQTT. Arduino uređaji imaju ugrađene mikrokontrolere te služe kako bi omogućili spajanje računala s fizičkim svijetom. Jedan Arduino uređaj očitava podatke sa senzora i šalje poruke protokolom MQTT, posrednik MQTT ih prosljeđuje pretplaćenim klijentima, a drugi Arduino koji je pretplaćen primitkom poruke pali LED lampicu. Takav način komunikacije i Arduino uređaji su jako dobro primjenjivi u modernim tehnologijama Machine to Machine i Internet of Things.