Analiza prometnih tokova mobilnih aplikacija u bežičnim lokalnim mrežama : završni rad - Gagula, Mateo (M. Gagula, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U samo nekoliko godina popularnost bežičnih LAN mreža je izrazito narasla. Razlog povećanju popularnosti je što omogućavaju mobilnost i veliku pokrivenost. Također, uz stalni razvoj tehnologije može se uočiti i promjena, odnosno odabir novih mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija, poziva i videopoziva putem pametnih telefona. Jedna od takvih mobilnih aplikacija je i Whatsapp aplikacija koja je trenutno najkorištenija za gore opisanu primjenu. Korisniku se omogućava da unutar aplikacije Whatsapp pristupi kameri kao i foto galeriji što omogućava još jednostavniju razmjenu svih željenih sadržaja. Whatsapp koristi Protokol Signal koji pruža sigurnost i neporecivost sadržaja. Mreža se projektira mrežnom opremom: LAN-komutator i bežičnom pristupnom točkom. Analizom prometnih tokova Whatsapp aplikacije mrežnom administratoru olakšava projektiranje mreže. Za provedbu spomenute analize potrebno je koristiti tzv. analizatore paketa, poput alata wireshark i alata ntopng. Wireshark je jedan od najpopularnijih alata za analize prometnih tokova s instalacijskom podrškom za više operacijskih sustava. Alat ntopng je također alat za analizu prometnih tokova s dobrim korisničkim sučeljem i mogućnošću filtriranja prometa po pojedinim aplikacijama koje su ga uzrokovale.