Koncept sustava za nadzor i upravljivo punjenje električnih vozila : diplomski rad - Galeković, Matija (M. Galeković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Prelazak sa fosilnih goriva na električnu energiju u prometu se prije desetak godina činio kao znanstvena fantastika, no svjedoci smo sve bržeg razvoja i komercijalnih rješenja u području električnih vozila. Ključni faktor implementacije električnih vozila u svakodnevni život je pristupačnost infrastrukture za punjenje. Zbog neodrživosti super brzih punionica kao rješenje se nameću spore punionice koje mogu sustavu pružiti usluge regulacije, pretvarajući električna vozila iz pasivnih sudionika mreže u ogledni primjer "odziva potrošnje", dakako pričamo o upravljivom punjenju. Regulacijom punjenja električnih vozila možemo pridonijeti stabilnosti sustava, ujednačavanju dnevnog opterećenja i integraciji obnovljivih izvora električne energije u postojeći elektroenergetski sustav.