Sigurnosni protokoli za jedinstvenu prijavu : završni rad - Galovac, Željka (Ž. Galovac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisani su sigurnosni propusti karakteristični za autentifikaciju i autorizaciju korisnika na web servisu koji dovode do krađe identiteta. U pokušaju sprječavanja sigurnosnih propusta, nastale su kriptografske tehnike čiji je cilj povećati sigurnost na internetu. Unatoč metodama zaštite, nemoguće je izbjeći korisnikov neoprez, stoga su se razvili sustavi u kojima su lozinke eliminirane. Oni rade povrh sigurnosnih protokola za jedinstvenu prijavu (SSO) - jedna vjerodajnica za transparentan pristup ostalim servisima. SSO protokoli OAuth i SAML su detaljno obrađeni sa sigurnosne strane, a većina teksta je potkrijepljena primjerima iz praktičnog rada. Usko povezan sa SSO uslugom je federativni identitet, a hrvatska Vlada nije bila iznimka pri stvaranju takve infrastrukture - NIAS, koji obavlja identifikaciju za čitav spektar web servisa dostupnih na sustavu e-Građani. Sustavu e-Građani nedostaje servis za sigurno dijeljenje datoteka, stoga je u sklopu ovog rada implementiran. Web aplikacija SafeShare razvijena je povrh SAML protokola te OneLogin davatelja identiteta. Uz minimalne preinake, aplikacija bi radila na nacionalnom sustavu NIAS u sklopu sustava e-Građani.