Modelsko prediktivno upravljanje termo-aktivnim sustavima u zgradama : diplomski rad - Gamoš, Pavle (P. Gamoš, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada opisan je matematički model kuće koja je opremljena podnim grijanjem, električnim grijanjem te stropnim hlađenjem, pri čemu je iskorištena analogija termodinamičkih procesa s RC mrežom. Dobiveni matematički model realiziran je u programskom paketu Matlab te je iskorišten za regulaciju temperature kuće primjenom modelskog prediktivnog upravljanja. Osmišljen je i sustav upravljanja dostupnim aktuatorima pomoću PI regulatora. Naposljetku su prezentirani simulacijski rezultati implementacije oba sustava upravljanja, uz usporedbu potrošnje energije, kao i postignutog komfora.