Karakterizacija pasivnih mikrovalnih višeprolaznih sklopova : završni rad - Gribl, Anita (A. Gribl, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Projekt je fokusiran na karakterizaciju pasivnih mikrovalnih višeprolaznih sklopova. U projektu su opisane dvije strukture: Wilkinsonovo djelilo snage i kvadraturni hibrid. Ponašanja tih sklopova opisana su njihovim S-parametrima koji prikazuju vezu između incidentnih i reflektiranih valova snage na svakom prolazu. Kvadraturni hibrid je oblik četveroprolazne mreže sa spregom od 3 dB što znači da se snaga s ulaza jednako dijeli na dva izlaza, a treći je izoliran. Signali na izlazima su međusobno fazno pomaknuti za 90°. Također je sklop bez gubitaka i služi za dijeljenje snage. Wilkinsonovo djelilo snage je troprolazni sklop s gubicima koji je istovremeno prilagođen na sva tri prolaza, a dva izlaza su mu međusobno izolirana. Snaga se s ulaza jednako dijeli na dva izlaza. Sa svakog od izlaza dio snage se vraća na ulaz, a ostatak se disipira na otporniku. Strukture su projektirane u ADS-u i simulirani su njihovi S-parametri. Dizajnirane su tiskane pločice u KiCadu te su izrađene. Na njihove krajeve zalemljeni su SMA konektori i izmjereni S-parametri takvih struktura uz pomoć vektorskog analizatora mreža te su rezultati uspoređeni sa simulacijama. Također su izrađene linije za karakterizaciju čiji su rezultati mjerenja iskorišteni za računanje efektivne permitivnosti u ovisnosti o frekvenciji. Linije su korištene za optimizaciju parametara SMA konektora. Postupkom „de-embedding“ dobiveni su parametri otpornika. Pomoću Y-parametara otpornika, opisano je njegovo ponašanje na visokim frekvencijama složenim modelom. Uspoređeni i analizirani rezultati mjerenja i simulacija.