Analiza slike za inspekciju površina korištenjem praćenja zraka i modeliranja snimanja slike : diplomski rad - Gospodnetić, Petra (P. Gospodnetić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je razumijevanje i pregled ključnih problema u području snimanja slike, otkriće nepoznatih neispravnosti površine, ispitivanje mogućnosti evaluacije vidljivosti neispravnosti površine te projekcija tih rezultata na 3D objekt. Dizajnirali smo i izgradili parametrizirani i ponovljivi sustav za snimanje slike pod različitim kutovima osvjetljenja. U cilju postizanja visoke preciznosti korištena je robotska ruka. Pomoću izgrađenog sustava prikupili smo značajke površine bez defekata koje su potom uspoređene s testnom površinom. Stapanjem značajki bidirekcionalne funkcije distribucije refleksije i lokalnih binarnih uzoraka postigli smo stabilno otkrivanje nepoznatih neispravnosti površine. Vidljivost neispravnosti površine ocijenjena je za različite kutove osvjetljenja te je projicirana na 3D model pomoću algoritma praćenja zraka.