Usporedba i verifikacija objektivnih metoda za ocjenu kvalitete 3D slike : diplomski rad - Gruičić, Savina (S. Gruičić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prvo su ukratko objašnjene značajke ljudskog vizualnog sustava koje omogućavaju percepciju dubine (stereoskopski vid). Zatim je dan pregled tehnika generiranja stereoskopskih 3D slika te formata prikaza 3D sadržaja. Nakon tog su objašnjena moguća izobličenja specifična za prikaz 3D sadržaja. Ukratko je objašnjen postupak subjektivnog ispitivanja kvalitete i objašnjene su neke objektivne metode (PSNR, SSIM, IQM2, 3D-SSIM) za ispitivanje kvalitete 3D slike i videa. Provedeno je objektivno ispitivanje kvalitete slike na odabranoj bazi 3D videosekvenci. Na kraju je donešen zaključak o tome koja objektivna metoda pokazuje najbolje rezultate u usporedbi sa subjektivnim ispitivanjima kvalitete.