Raspoznavanje živosti : završni rad - Holovka, Robert (R. Holovka, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Biometrijske identifikacijske tehnologije poprimaju sve veći značaj u današnjem svijetu. Jedan od takvih primjera tehnologija jest prepoznavanje lica korisnika. Prepoznavanje lica je ranjiv sustav jer se može lako prevariti podmetanjem fotografije ciljane osobe, stoga je dodatno potrebno implementirati sustav za raspoznavanje živosti. Raspoznavanje živosti znači razlikovanje stvarnog čovjeka od slike s ciljem sprečavanja varanja automatskih sustava za provjeru identiteta podmetanjem slike. Tema ovog rada je vlastita implementacija sustava za raspoznavanje živosti. Implementirani sustav zahtjeva od korisnika da učini određene radnje tijekom procesa dokazivanja živosti, te se prati korisnikovo oko i karakteristične točke usni.