Protokoli za udruženu autentifikaciju korisnika : završni rad - Gudlek, Doroteja (D. Gudlek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Menadžment federativnog identiteta je uređenje između više sustava koje bi korisnicima omogućilo korištenje istih identifikacijskih podataka u svrhu dobivanja pristupa mrežama svih sustava u grupi. Korištenje takvog uređenja naziva se federacija identiteta. Ona se sastoji od više sustava koji prihvaćaju autentifikaciju korisnika ukoliko postoji treći sustav koji ga proglašava autentificiranim. To se postiže jednostrukom prijavom koja omogućuje korisnicima pristup raznim uslugama koristeći jednu prijavu. Postoje različite razine sigurnosti za jednostruku prijavu, a sve uključuju kombinaciju znanja, posjedovanja ili biometrijskih faktora. Protokoli za udruženu autentifikaciju korisnika, kao što su OpenID Connect i SAML 2.0, omogućuju izradu sustava koji dopuštaju krajnjim korisnicima da koriste različite vrste vjerodajnica prilikom prijave i autentifikacije. Jedan od tih sustava je osmišljen od strane Vlade Republike Hrvatske pod nazivom e-Građani. Sustav e-Građani uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Jedna od sastavnica e-Građana je Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) čiji je osnovni zadatak sigurna i pouzdana identifikacija i autentifikacija korisnika koji putem odgovarajuće vjerodajnice pristupaju javnim elektroničkim uslugama. U svom radu, NIAS razmjenjuje samo one podatke koji su nužni za jednoznačnu identifikaciju korisnika. Tajne podatke vezane uz vjerodajnicu zna samo korisnik. NIAS razlikuje četiri razine sigurnosti s obzirom na štetnost posljedica od lažnog predstavljanja.