Modelsko prediktivno upravljanje baterijskim spremnikom energije za primjenu u željezničkim transportnim sustavima : diplomski rad - Hruškar, Mislav (M. Hruškar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: S ciljem povećanja energetske i ekonomske efikasnosti željezničkih transportnih sustava sve je češća upotreba različitih vrsta spremnika energije. Spremnici energije upotrebljavaju se da bi se što bolje iskoristila energija proizvedena regenerativnim kočenjem vlakova, smanjilo vršno opterećenje, minimizirali troškovi sustava, te u konačnici primijenili napredni koncepti upravljanja koji bi omogućili postizanje boljih radnih karakteristika sustava upravaljanja i integraciju željezničkog sustava u napredne elektroenergetske sustave. Za potrebe postavljanja problema upravljanja potrebno je identificirati dobar matematički model procesa kojim se upravlja. Razvijen je algoritam za identifikaciju PWA modela uskupljavanjem. Korištenjem razvijenog algoritma identificiran je po dijelovima linearan model baterije u prostoru stanja. Nakon identifikacije, korištenjem PWA modela baterije primjenjen je koncept modelskog prediktivnog upravljanja stacionarnim baterijskim spremnikom energije u željezničkom sustavu s ciljem povećanja energetske efikasnosti i minimizacije troškova rada sustava. Naposlijetku, algoritam upravljanja, odnosno kriterijska funkcija optimizacijskog problema, proširena je kvadratnim članom kojim se uz ostvarenje čim bolje ekonomske bilance razmjene energije nastoji produljiti životni vijek baterije. Simulacijski rezultati projektiranog sustava upravljanja dali su zadovoljavajuće odzive procesnih veličina u oba slučaja.