Razvoj samostabilizirajućeg urbanog vozila zasnovanog na žiroskopskom efektu : diplomski rad - Ivančić, Filip (F. Ivančić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom dan je tehnički razvoj i konstrukcija urbanog električnog vozila zasnovanog na žiroskopskom efektu. Rad je podijeljen u sedam cjeline koje su predstavljene poglavljima: Povijesni pregled, Pogon vozila, Sustav ravnoteže i HMI sustav, Zaključak i Literatura. U poglavlju Povijesni pregled, dan je pregled vozila s ravnotežnim sustavom kroz povijest. Osnovna ideja bila je konstruirati vozilo koje bi zauzimalo pola prostora današnjih prometnica, time bi se ostvarila znatna ušteda. U poglavlju Pogon vozila, opisana je izmjena pogona motora s unutrašnjim izgaranjem u električni pogon s istosmjernim motorom. Izmjena samog pogona ostvarena je tako da se proračunalo, modeliralo te simulirao električni pogon u programskom paketu SolidWorks. Nakon simulacija krenulo se u izgradnju prototipa. U poglavlju Sustav ravnoteže, dan je detaljan opis izgradnje ravnotežnog sustava zasnovanom na žiroskopskom efektu. Opisana je konstrukcija i upravljanje žiroskopima pomoću servo i BLDC motora, upravljanja žiroskopima i njihova ugradnja u vozilo. U zadnjem poglavlju opisan je HMI sustav, tj. sustav čovjek-stroj. Uloga takvog sustava je praćenje te prikaz parametra vozila kao što je status napunjenosti baterija, brzina vozila, kontrola brzine, na ekran osjetljiv na dodir. Također implementirala se kontrola vozila na daljinu, na načina da se korisniku preko interneta omogućila kontrola i praćenje vozila.