Učinkovita izvedba trigonometrijskih funkcija polinomijalnom aproksimacijom : završni rad - Jelavić Šako, Andrea (A. Jelavić Šako, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U okviru završnog rada potrebno je istražiti mogućnosti aproksimativnih programskih izvedbi izračuna trigonometrijskih funkcija korištenjem cjelobrojne aritmetike. Zadatak je namijenjen za primjenu na anemometru,a to je mjerni instrument koji mjeri brzinu i smjer vjetra. U ovom rada razmatra se ultrazvučni anemometar sa četiri ultrazvučna pretvarača to jest senzora. Izračun brzine i smjera vjetra temelji se na vremenu propagacije potrebnom bloku sinusnih signala da prijeđe put od odašiljača do prijemnika. Iz određenog vremena kašnjenja potrebno je izračunati fazni kut i fazne odnose komponenti prisutnih u prijemnom signalu. Za određivanje kuta korištena je Taylorova aproksimacija i po odsječcima polinomni modeli nižeg stupnja. Algoritmi su ostvareni u C-u i Matlabu i zatim uspoređeni njihovi rezultati kako bi se pronašao najefikasniji način implementacije funkcije na procesoru. Korišteni procesor je eZdsp TMS320VC5505.