Međuprocesna komunikacija u Linux ugradbenim sustavima : diplomski rad - Jakopec, Stephanie (S. Jakopec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu proučava se međuprocesna komunikacija u Linux ugradbenim sustavima putem utičnica i redova. Kao jezici za komunikaciju izabrani su Python i Erlang. Za demonstraciju komunikacije odabran je scenarij gdje se iz Python programa šalje zatjev za izračunom faktorijela svakog poslanog broja. Erlang strana komunikacije prima poruku, obrađuje zahtjev i šalje rezultat Python procesu. Proučavale su se dvije implementacije komunikacije putem redova, a to su Zmq, Rabbitmq, te dvije implementacije pomoću utičnica, Erlport i ugrađeni moduli za komunikaciju UDPom. Testiranje se provodilo na dva računala trideset puta za svaki način komunikacije. Testiranjem zadatka može se vidjeti da za ovu vrstu problema moduli za komunikaciju UDPom, Zmq i Rabbitmq daju slično vrijeme izvođenja, dok je Erlport evidentno sporiji.