Tehnike višestrukog pristupa mediju po dodijeljenim kanalima : diplomski rad - Jakšić, Adrijan (A. Jakšić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U lokalnim mrežama, mnogi korisnici dijele prijenosni medij za komunikaciju. Da bi se izbjegli sukobi pristupa prijenosnom mediju, kada dvije različite stanice šalju podatke istovremeno, mogu se koristiti tehnike FDMA, TDMA te tehnike pristupa mediju dodijeljenog po potražnji. Međutim, za praskav promet dolazaka, tehnike slučajnog pristupa mediju su učinkovitije jer medij nije fiksno zauzet. Zbog sudara paketa, mreža s tehnikom pristupa mediju čista ALOHA ima maksimalno prometno opterećenje, odnosno propusnost od oko 18.5%. Kod tehnike slotted ALOHA maksimalna propusnost je povećana za dvostruko do oko 37%. Tehnikom CSMA maksimalna propusnost se dobiva i preko 50%. Izrazi za određivanje propusnosti te prosječnog kašnjenja prijenosa u lokalnoj mreži koristeći TDMA, FDMA i CDMA su izvedeni. Općenito, prosječno vrijeme prijenosa putem tehnike TDMA je uvijek manje (za broj stanica N > 2) od korištenja tehnika FDMA ili CDMA. Pokazano je da tehnike FDMA i CDMA imaju isto prosječno kašnjenje prijenosa.