Zaštita osobnih podataka u kartičnom poslovanju : diplomski rad - Janković, Jasna (J. Janković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Stupanjem na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka svi informacijski sustavi na području Europske unije moraju ostvariti zahtjeve uredbe o sigurnosti osobnih podataka. Sigurnosni zahtjevi uredbe uključuju zaštitu osobnih podataka pri pohrani i obradi te druge funkcionalnosti sustava kao što su pravo na pristup, prenosivost ili brisanje. Većina zahtjeva proizašla iz prava pojedinaca mogu se ostvariti dopunom funkcionalnosti sustava, osim prava na brisanje zbog kojeg je potrebno napraviti temeljitu analizu sustava i uvođenja ove funkcionalnosti. Zaštita podataka u sustavu pohrane i pri obradi se može ostvariti tokenizacijom. Uvođenjem tokenizacije se mogućnosti napada na sustav svode na jednu komponentu, glavnu bazu tokena, što uvelike olakšava uvođenje zaštite sustava. Tokenizacija je vrlo fleksibilna s obzirom na format podataka, što minimalno mijenja postojeći sustav pri njenom uvođenju.