Raspoređivanje upravljačkih uređaja i hipervizora za preživljavanje programski upravljanih mreža : diplomski rad - Jelinčić, Lina (L. Jelinčić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kako bi se ostvarila mrežna arhitektura koja će moći odgovoriti na današnje zahtjeve korisnika, nužna je integracija SDN mreža te tehnologija virtualizacije. Dvije ključne stvari u kontekstu SDN-a i mrežne virtualizacije su osigurati otpornost na kvarove kontrolne ravnine raspodijeljene između više instanci SDN upravljačkih uređaja te efikasno ugraditi virtualnu mrežu povrh fizičke infrastrukture. Performanse kontrolne ravnine, uključujući pouzdanost, uvelike ovise o rasporedu instanci upravljačkih uređaja i hipervizora. U okviru ovog rada razrađen je, matematički opisan i riješen problem raspoređivanja upravljačkih uređaja i hipervizora za preživljavanje programski upravljanih mreža u optimizacijskom alatu IBM ILOG CPLEX. Provedeno je vrednovanje implementiranog modela na odabranim studijskim slučajevima.