Nadzor crpke vatrogasnog vozila : diplomski rad - Jurić, Krešimir (K. Jurić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Današnja vatrogasna vozila su izuzetno napredni strojevi koji se koriste ne samo za gašenje požara, već i za sve ostale oblike spašavanja ljudi i objekata. Opremljena su najsuvremenijom opremom, a centralni dio vatrogasnog sustava je vatrogasna crpka. Radi se o vrlo moćnom i skupom uređaju koji mora ostati pouzdan čak i u ekstremnim uvjetima u kojima se može naći s obzirom na svoju namjenu. Kako ispravan i pouzdan rad vatrogasne crpke ovisi o mnogo različitih parametara, nadzor i upravljanje crpkom prepušta se računalu. Na taj je način spriječena mogućnost ljudske pogreške te je osiguran pouzdan rad crpke, ali i svih ostalih dijelova vatrogasnog vozila kojima upravlja računalo. Osim toga, posada vatrogasnog vozila se može koncentrirati isključivo na gašenje požara te spašavanje ljudskih života, a ne mora brinuti o radu samih sustava vatrogasnog vozila, što bi danas bilo i nemoguće s obzirom na vrlo velik broj takvih sustava na suvremenom vatrogasnom vozilu, koji rade svaki za sebe, a računalo sve to nadzire. Neki od tih potpuno automatiziranih sustava su tlačno i termičko rasterećenje vatrogasne crpke, sustav automatske regulacije razine vode i pjene u spremniku, TOURMAT, sustav odzračivanja crpke, sustavi za miješanje medija za gašenje požara i mnogi drugi od kojih su najvažniji opisani u okviru ovog rada.