Primjena ontologijskog rasuđivanja pri određivanju tijeka računalne igre : diplomski rad - Jurković, Dominik (D. Jurković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Računalne igre su danas najrašireniji oblik zabave na svijetu. Razvoj tehnologije najveći je na područjima zabavne i vojne industrije. Tehnologije semantičkog weba omogućuju semantički opis podataka i veza između njih. Ontologije predstavljaju jednu od tehnologija semantičkog weba koja služi za predstavljanje znanja. Ontologije imaju mogućnost logičkog rasuđivanja kojime se iz eksplicitno definiranog znanja može izvesti novo implicitno znanje. U ovom radu opisani su principi stvaranje ontologija i korištenja programa za rasuđivanje. Ontologija semantički opisuje elemente iz računalne igre i izvodi novo znanje o njima. Na temelju tog i unaprijed definiranog znanja definiranog u ontologiji stvaraju se novi elementi koji se koriste u računalnoj igri.