Optimiranje regulacijskih struktura u aplikacijama propulzije broda : diplomski rad - Juršević, Vedran (V. Juršević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan pregled osnovnih tipova brodskih propulzija. Opisan je princip rada sinkronog motora s permanentnim magnetima i frekvencijskog pretvarača temeljenog na vektorskoj modulaciji širine impulsa. Prikazane su jednadžbe potrebne za modeliranje motora i frekvencijskog pretvarača. Upravljanje motorom provedeno je uz pomoć upravljanja orijentacijom toka (FOC). Budući da je u ovom radu korišten motor s unutarnjim sinkronim magnetima klasično upravljanje tokom nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Stoga je implementirana MTPA metoda, koja daje puno bolje odzive. Sinteza regulatora brzine i struja provedena je uz pomoć simetričnog optimuma. Dobiveni parametri regulatora daju dobre odzive brzine. Slijeđenje referentnih vrijednosti brzine je zadovoljavajuće, dok je na slijeđenju referentnih vrijednosti struja $I_{d}$ i $I_{q}$ potrebno još poraditi.