Sinteza zvuka glazbenih instrumenata filtriranjem frekvencijskog spektra složenog signala : diplomski rad - Kadović, Ivan (I. Kadović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog rada je istraživanje područja sinteze zvuka glazbenih instrumenata. Ukratko su navedene tipične metode računalne sinteze zvuka s osvrtima na prednosti i nedostatke izvedbe te je odabrana metoda aditivne resinteze pomoću spektralnog i vremenskog uparivanja za praktičnu implementaciju. Navedene su tipične značajke tona glazbenih instrumenata te su odabrani tipični predstavnici žičanih i puhačkih instrumenata za sintezu. Kao rezultat istraživanja implementiran je sintetizator zvuka 12 glazbenih instrumenata u programskom paketu MATLAB. Programskim kodom omogućena je sinteza monofonog tona te su prikazani rezultati sinteze u smislu frekvencijskog spektra, vremenske ovojnice i spektrograma. U MATLAB-u je napravljana GUI anketa u svrhu slušnog ispitivanja uspješnosti sinteze. Prikazani su rezultati ispitivanja te je procijenjena uspješnost sinteze u smislu vrijednosti sintetiziranih tonova pomoću navedene metode. U dodatku na kraju rada priloženi su dijelovi izvornog koda korišteni u implementaciji sintetizatora.