Analitički sustav tvrtke iz područja autoindustrije : diplomski rad - Klaić, Mato (M. Klaić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad prikazuje razvoj analitičkog sustava koji se koristi za analizu poslovanja tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom automobila. Proces razvoja se sastoji od više koraka. Prvi korak je analiza podataka i korisničkih zahtjeva. Prvi korak je ujedno i ključan korak, vrlo je bitno jako dobro razumjeti zahtjeve i poslovnu logiku klijenta kako bi se mogao implementirati optimalan sustav. Na osnovu analize korisničkih zahtjeva je izgrađen model, tj. baza podataka koja će sadržavati podatke u odgovarajućem obliku potrebnom za brzu i učinkovitu analizu. Nakon toga je implementiran ETL proces kojim se podaci učitavaju u skladište podataka. Implementacija ETL procesa je najzahtjevniji i najdugotrajniji dio izgradnje analitičkog sustava. U konačnici su se implementirale pohranjene procedure koje se pozivaju od strane aplikaciju te šalju podatke za prikaz.