Istosmjerni pretvarač za spoj fleksibilnog fotonaponskog panela na postojeći električni razvod u električnom automobilu : završni rad - Klarić, Krunoslav (K. Klarić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Na početku ovog rada opisan je način rada solarnih panela i predložene su opcije za montažu panela na električni automobil. Prikazana je strujno naponska karakteristika solarnog panela i ovisnost izlazne snage o trenutnom ozračenju s ciljem boljeg razumijevanja solarnih panela kao istosmjernih izvora. Informacije o ponašanju panela potrebne su prilikom projektiranja istosmjernog uzlaznog pretvarača. Uzlazni pretvarač služi za podizanje niskog napona fotonaponskih panela na visoki napon koji je potreban za punjenje baterijskog paketa. Zbog varijabilnosti trošila i izvora električne energije ovaj pretvarač mora biti upravljan. Upravljanje se ostvaruje pomoću mikroupravljača koji preko pobudnog stupnja upravlja energetskim tranzistorom. Na taj se način mijenja faktor vođenja zbog kojega se mijenja izlazni napon, a samim time i struja te se može osigurati da paneli rade u točki maksimalne snage.