Prikaz rada algoritma skupine mrava na problemu trgovačkog putnika : završni rad - Kelrajter, Mateo (M. Kelrajter, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Problem trgovačkog putnika problem je diskretne kombinatorne optimizacije. Tradicionalne metode rješavanja daju uvijek optimalne rezultate ali su nepogodne kod velikog broja gradova. Zbog velikog broja praktičnih primjena problema trgovačkog putnika postoji veliki interes za pronalaženjem pogodnih metoda rješavanja. Razvojem metoda heuristike javljaju se približni algoritmi. Takvi algoritmi daju približna rješenja problema koja odstupaju od optimalnih ali ih je moguće izvesti u razumnom vremenu. Jedan od takvih algoritama je i algoritam skupine mrava, kojem je inspiracija ponašanje mrava u prirodi. Mravi u prirodi kao i umjetni mravi u algoritmu rješavaju kompleksne probleme iako su vrlo jednostavna stvorenja. Za njihov uspjeh je zaslužna međusobna komunikacija. Algoritam skupine mrava daje rješenja koja odstupaju od optimalnih ali su dobivena u razumnom vremenu.